collapsepostersmall_editEnpersonsbandet Panopticons beskrivning av sin musik som ‘anarcho pagan black metal’ väcker nyfikenhet. Pagan metal brukar beteckna en sorts undergenre till black metal och är en benämning som mest är förknippad med extremhögerband från östeuropa, men Panopticon står musikaliskt ganska långt ifrån den scenen och har uppenbarligen ett helt motsatt politiskt budskap till avarter som NSBM.

Det som är gemensamt är viljan att använda genrens mättade ljudbild till att ge liv åt en romantiserad förflutenhet, ofta med vemod och ett revolutionärt/reaktionärt budskap. Det jag finner mest intressant och berörande i Panopticon är den kollision mellan den urbana politiska samtiden och en primitivistisk längtan som hintas redan i genredeklarationen. Den betonghårda verkligheten gestaltas oftast av blytunga crustpartier och olika politiska samplingar, medan den hedniska naturlängtan tar sig uttryck i vacker och intensiv black metal. Redan i introspåret tas vi via gatans larm och konflikt till ursprungets kall till resning i form av tribalistiska slagverk, för att slutligen höra Emma Goldman deklarera anarkismens filosofi med rundgången från A.s nedstämda gitarr i bakgrunden. Black metal-estetiken i sig har mest likheter med sentida nordamerikanska band som Weakling och Wolves in the Throne Room, med flera paralella underströmmar som turas om att agera någon slags melodi i en böljande struktur. Som starkast blir det i spåret ”…speaking…” som med postrocksklanger och blastbeats vill skildra förslavade djurs stumma klagan (vad är mer allegoriskt för anarkoprimitivistisk frihetskamp än djur i bur?).

Det enda problemet med skivan är att även om DIY-mentaliteten när det kommer till produktion (och allt annat) skapar en väldigt omedelbar atmosfär så är det ganska krävande antalet gitarrstämmor ibland snudd på ohörbara. Som debutskiva är den mer lovande än fulländad, men har en energi och känsla av blodigt allvar som inte har funnits på BM-scenen på väldigt länge.

Lyssna och köp på myspacerapidshare 1rapidshare 2

Annonser