photosession_1995_battles_in_the_north_05

När Immortals första nya skiva sen 2002 kommer ut senare i år kommer kanske de flesta inte komma ihåg att det fanns en tid då Immortal inte var en photoshopmem utan gjorde musik som var som från en annan dimension. På skivorna Pure Holocaust (1993) och Battles in the North (1995) manifesterade de oskiljaktiga Bergenborna Abbath Doom Occulta och Demonaz Doom Occulta sin vision om fantasilandet Blashyrk, en värld där en sorts evig psykedelisk vinter råder. Under denna era var Immortals musik fortfarande en otyglad kakofoni av våldsamt dynamiska slagverk och gitarriff som avlägsna ekon av en underbart vacker symfoni i en dånande snöstorm. Abbath’s röst – kärv som skare –  flaxar över den ”battlade” produktionen och reciterar Demonaz (lika skicklig med en B.C. Rich i handen som med synonymlexikonet) säregna poesi.

A spectral spiritkingdom rise
In stormscreens covered by eyes
Night emits its shadow
There is no difference
Between the ravens

(Cursed realm of the winterdemons)

Immortals artistiska storhetstid fick ett lite ironiskt slut när Demonaz drabbades av kronisk tendinitis i båda handlederna, en direkt effekt av att spela gitarr i för kalla miljöer. Abbaths låtskrivartalang började nu ostyrigt hämta allt mer inspiration ifrån klassisk heavy metal, något som kanske gjorde bandet större i Tyskland men resulterade i fundamentalt ospännande album som Sons of the Northern Darkness och Damned in Black.  Förutom hans avbilds parallela liv på internet kan Abbath ibland även ses göra Lemmy-imitationer med sitt hobbyband Bömbers.

Till skillnad från de andra stora norska banden från det tidiga nittiotalet (Mayhem, Darkthrone, Burzum, Emperor) gav inte Immortal upphov till någon egen subgenre, i alla fall inte i den mån att de fick horder av efterföljare,  och detta berodde kanske på deras stil är så svår att emulera. Ändå så kan man höra deras influens i så vitt skilda stilar som Paysage d’Hivers vinterdyrkan och Deathspell Omegas kanske lite väl knixiga bisvärmsattack i förrförra årets Fas – Ite, Maledicti In ignem Aeternum.

In the battlesky, we lie estranged
-Kings of the ravenrealm
We trample bejeweled thrones of the earth
In an age underdreamed of
Viewing myriad battles
-Yet our eyes sparkling, strident with strength

(Battles in the North)

MyspacePure HolocaustBattles in the North

Annonser